Blog

Kaptunk egy ideiglenes barátot karácsonyra!

 

Elérkezik a szenteste, repesve várja apuka mennyire fognak örülni a gyerekek, ha meglátják a szőrös kis tappancsokat, mekkora lesz a visongás mikor a nedves kis orrával az új jövevény hozzájuk simul.

Megérkezett a családba a hőn áhított kiskutya! Soha nem látott széles mosoly a gyerekek arcán, még nagypapa is – aki szerint a kutya az udvarra való – megenyhül és dédelgeti, simogatja az eddig főleg tévében látott golden retrievert.

Mindenki elfáradt az ünnepi vacsora és több napos készülődés után, hát ideje nyugovóra térni. Természetesen azonnal óriási vita kerekedik abból, hogy a kiskutya kinél aludjon. Amíg felette zajlik a kiabálás az aranyos kis szőrpamacs épp egy szép pisi tócsát ereszt a méregdrága szőnyegre. Anya nem boldog tőle és ellentmondást nem tűrve küld mindenkit a szobájába, takarítás közben már keresi az interneten, hogyan is lehet szobatisztaságra nevelni a kiskutyákat. Jobb később, mint soha…

Telnek, múlnak a napok… véget nem érő játék és bohóckodás zengi be a házat. Aztán elérkezik a téli szünet vége és a gyerekek könnyes szemmel indulnak óvodába és iskolába. Az egész nap az iskolában dicsekvéssel és jobbnál jobb kiskutyás történetekkel telik. Mi történik vajon otthon a kis pamaccsal? Más se jár a gyerekek eszében.

Mivel a munka nem vár magára anya és apa szintén útnak indulnak. Megbeszélik, hogy ebédidőben egyikük haza ugrik ellenőrizni az új családtagot. A látványt még természetfilmesek gyomra sem bírná elviselni… Szanaszét szaggatott díszpárnák, a földön és falon szétkent kutya ürülék és pisi tócsák mindenfelé. Ahogyan azt valami korábbi néphiedelemből hallotta, apuka annak rendje és módja szerint tolja bele a kis szőrgombóc orrát a műbe, illetve dorgálja meg a szétrobbantott dekor holmik miatt. Majd rendkívül elégedetten és bosszankodva hívja oldalbordáját, hogy elhárítva a baj, biztosan nem történik meg többet.

Telnek és múlnak a hetek, a kis jövevény újabb dolgokat robbant és a szobatisztaság még mindig várat magára. Anyuka rendszeresen talál ételmaradékot és csontot a gyerekek ágyában, vagy alatta.

A hű társ mégsem bizonyul annak, mint azt a filmeken mutatják. Minden reggeli indulásnál elszökik a nyitott kapun át… biztosan csak hiányoznak neki a gyerekek, azért csinálja.

Irány a séta, talán az majd segít neki, hogy elfáradjon. Miután a gyerekeket végig lobogtatta a fél városon, apuka átveszi a pórázt, hiszen az ő izmos karjai mindent megoldanak. Ezután valamiért egyre gyakrabban csak egyedül indul útnak a sétákra, a család elkopik mellőlük.

Az új családtag egyre bonyolultabb, már nem csak a nyitott kapun, de az éppen nyíló ajtón is kiiramodik. Rendszeresen felborítja a szemetest és a tartalma elfogyasztása után a szoba közepére öklendezi vissza azt. Egyik nap még a gyerek iPad-jét is megrágta, anyu kedvenc cipőjét pedig lepisilte. A lakás tele van szőrrel és senki nem képes segíteni anyának a takarításban. Apa már nem ér rá sétálni, sokat túlórázik… a gyerekek pedig nem bírják tartani a pórázt.

Elérkezett az újabb karácsony… megérkeznek a nagyszülők, de mivel a hű társ, a család szőrös tagja nem tudja fékezni az örömét ezért a garázsban tölti a szentestét. Néha kihallatszik két száncsengő refrén között a nyüszítése, de szalad is anyuka és ad neki enni, hogy ne érezze magát rosszul.

Így lesz a barátból egy nemkívánatos púp a háton, mert a legtöbb embernek fogalma nincs arról, mivel jár egy életet ajándékozni karácsonyra. Ne dönts úgy, mint ez a család!

 

Mit tehettek azon kívül, hogy nem ajándékoztok kutyát? Ha mindenképp döntöttetek, a következők nélkül ne vegyetek kutyát:

  • hosszútávon tervezzetek, 10-15 évre

  • konzultáljatok kutyakiképző szakemberekkel, keressetek előre kutyaiskolát

  • beszéljetek tenyésztőkkel

  • beszéljetek állatorvossal a várható költségekről

  • vásárláskor ragaszkodjatok szerződéshez, a megfelelő igazoló dokumentumok és a chip meglétéhez

  • készítsetek költségvetést az összes fenti információ birtokában